Return

El Servei d’Oncologia Radioteràpica adapta l’horari d’estiu a les condicions de calor extrema

El Servei d’Oncologia Radioteràpica adapta l’horari d’estiu a les condicions de... Back to top
Lleida,
2/07/2025

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida (HUAV) ha adaptat aquest estiu per primer cop els horaris dels tractaments a les condicions climàtiques. El Servei no programa tractaments de radioteràpia entre les 14.30 h i les 16.30 h, coincidint amb les hores de màxima temperatura. L’objectiu de la mesura és protegir els pacients oncològics més fràgils, evitant que es desplacin o rebin tractament durant les hores més crítiques de calor. 

 

Moisès Mira, cap del Servei d’Oncologia Radioteràpica, explica que amb aquesta modificació de l’horari “afavorim un entorn més segur i adaptat a les necessitats dels pacients sense alterar el ritme assistencial”. Aquesta mesura no afectarà l’inici dels tractaments ni generarà llistes d’espera. Segons el doctor Mira, la reorganització de l’activitat i els recursos es farà de forma interna, adaptant agendes, torns i temps d’ús de les unitats de tractament per garantir que l’assistència no se’n vegi afectada. La mesura compta amb la implicació de tècnics de radioteràpia, TCAI, infermeres, professionals administratius i professionals del Servei de Radiofísica. 

 

“Aquesta reorganització del temps és un pas més cap a la consolidació d’un model d’atenció patient friendly, en què l’organització s’adapta al pacient i no a l’inrevés”, afirma. “Pensem que aquest tipus de decisions contribueixen a millorar l’experiència assistencial, alineant-se amb una atenció més humana, propera i sensible”. 

 

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’HUAV ha implementat en els últims anys diverses iniciatives d’humanització que tenen com a eix central el benestar dels pacients, familiars i professionals. Exemple d’això és el projecte Radiació+++, de millora del servei a través de l’art. Recentment, el Servei també ha implantat un programa de reducció de sessions de radioteràpia amb la mateixa eficàcia terapèutica. En el cas de les pacients amb càncer de mama, les sessions s’han reduït de 15 a 5, fet que comporta una millora en la seva qualitat de vida i una reducció important dels costos econòmics i de les emissions de diòxid de carboni que generen els desplaçaments.