Return

Noves instal·lacions del Servei d’Al·lèrgia de l'HUSM

Noves instal·lacions del Servei d’Al·lèrgia de l'HUSM Back to top
Lleida,
19/06/2024
Imatge
Equip servei d al-lergies husm

El Servei d’Al·lèrgia de l’Hospital Universitari de Santa Maria s’ha traslladat a unes noves instal·lacions dins del mateix hospital, concretament a l’ala est, on anteriorment hi havia els serveis administratius (traslladats parcialment a l’edifici Serveis Corporatius de Cappont). Les noves instal·lacions compten amb 5 consultes, 3 gabinets d’infermeria i un hospital de dia on els pacients estan supervisats i monitoritzats quan es practiquen proves al·lergològiques de risc (proves d’exposició a fàrmacs o aliments o picades d’insectes) i reben tractament amb vacunes o fàrmacs monoclonals per l’al·lèrgia i l’asma.

El Servei d’Al·lèrgia de l’Hospital Universitari de Santa Maria està format per un equip de 14 professionals de la medicina i la infermeria i és el servei de referència sobre al·lergologia de tota la Regió Sanitària de Lleida. L’any 2023 va atendre 2.879 primeres visites i 4.533 visites successives. Els gabinets d’al·lèrgia van realitzar 7.943 sessions (que inclouen educació sanitària, proves de funció pulmonar, proves cutànies i proves de provocació), 68 procediments de dessensibilització a quimioteràpia i es van administrar 929 tractaments (fàrmacs biològics i immunoteràpia al·lergènica).

Lluís Marquès, cap del Servei d’Al·lèrgia, afirma que amb les noves instal·lacions es podrà oferir als pacients i professionals una millor qualitat assistencial. “La disponibilitat d’un hospital de dia augmenta la comoditat del usuaris i amplia l’espai de treball de la infermeria. A més, millora la pràctica d’algunes proves d’al·lèrgia a fàrmacs com les tècniques d’estudi per a reaccions a contrastos radiològics o quimioteràpia, i el procediment per retirar antigues etiquetes de suposades al·lèrgies a penicil·lines. Esprem poder iniciar procediments de dessensibilització a aliments en els propers mesos”, explica.

A més, dins de l’hospital de dia hi ha un espai on es podran fer proves de repicada controlada amb abelles i vespes. “L’Hospital Universitari de Santa Maria és un dels dos únics hospitals de Catalunya on es fa aquesta tècnica, usada per al control de l’eficàcia de les vacunes per al tractament de les reaccions anafilàctiques per picades. En una zona rural com la de Lleida aquesta és una al·lèrgia rellevant”, afirma el Dr. Marquès. La unitat d’immunoteràpia va ser acreditada l’any passat per la Societat Espanyola d’Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC) com a unitat avançada.

Aquest 2023 el Servei d’Al·lèrgia ha estat reacreditat com a Unitat d’Asma Greu per part de la SEAIC. Des d’aquesta societat s’entén que patologies complexes com l’asma greu han de ser controlades per unitats especialitzades multidisciplinàries que ofereixin una atenció d’excel·lència envers aquests pacients i siguin capaces d’optimitzar els recursos sanitaris.