Return

La consulta de dol perinatal va atendre 200 pacients al 2024

La consulta de dol perinatal va atendre 200 pacients al 2024 Back to top
Lleida,
6/05/2025

Professionals de la medicina, la infermeria i la llevadoria de l’atenció primària i hospitalària han participat avui en la Jornada sobre el model d’acompanyament al dol perinatal a la Regió Sanitària de Lleida que s’ha celebrat a la  sala d’actes de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV). L’objectiu ha estat aportar i compartir coneixements entre els professionals dels diferents àmbits implicats en l’atenció a les famílies en situació de mort i dol perinatal i oferir recursos per abordar les situacions de diagnòstic desfavorable, mort intrauterina, intrapart i neonatal, basades en bones pràctiques. 

 

Emilio Maestre, facultatiu especialista del Servei d’Obstetrícia i Ginecologia i coordinador de la Unitat de Dol Perinatal de l’HUAV, ha explicat que les famílies que viuen la pèrdua d’un fill o filla durant la gestació “pateixen un fort impacte emocional des del moment en què reben la notícia i requereixen d’un acompanyament especial per part dels professionals de la salut”. En aquest sentit, s’ha referit a la consulta de dol perinatal, que es va posar en marxa a l’HUAV ara fa 4 anys i que l’any passat va atendre un total de 200 pacients, de les quals 65 van ser primeres visites per pèrdues gestacionals. D’aquestes, 25 van ser pèrdues fetals de menys de 20 setmanes de gestació, 14 per pèrdues de més de 20 setmanes i 26 per interrupcions legals de l’embaràs (ILE) per malformació fetal o anomalia genètica. “La nostra societat viu d’esquena a la mort i el dol perinatal és un dol desautoritzat socialment, que molts cops es viu en silenci i solitud. Aquest dol pot acabar en una depressió, per això és tan important l’acompanyament professional i el treball en equip entre els diferents nivells assistencials”, ha afegit. 

 

La jornada s’ha desenvolupat en diferents taules temàtiques sobre l’atenció al dol perinatal, el circuit i les millores implementades, l’atenció psicològica, les cures pal·liatives pediàtriques i el dol neonatal a l’atenció primària, entre altres.