Return

L'atenció primària de Lleida debat al voltant del seu rol en el procés de donació i trasplantaments

L'atenció primària de Lleida debat al voltant del seu rol en el procés de donació i... Back to top
Lleida,
9/05/2025

L'Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), amb el suport i la Regió Sanitària Lleida, va celebrar ahir a Lleida la jornada “Donar vida des de la primària”, la primera de les deu sessions divulgatives que es faran a tot Catalunya per compartir experiències entre l’atenció primària i el sistema de donacions i trasplantament, dos mons aparentment allunyats, però amb uns lligams importants. La sala d’actes de la Diputació de Lleida va acollir l’acte, en què van participar una trentena de professionals sanitaris i persones trasplantades. 

La jornada tenia com a objectiu compartir i debatre sobre els vincles i les sinergies entre l'atenció primària i l'àmbit de la donació i el trasplantament a través de l'experiència dels professionals del territori. A més d'atansar el sistema de trasplantaments, el procés de donació o la figura del coordinador de trasplantaments als assistents, en la trobada s’ha parlat de donació posteutanàsia, de voluntats anticipades, de necessitats dels receptors o de sensibilització de la societat, que són elements de discussió en què la primària té un paper molt rellevant.

La directora dels Serveis Territorials de Salut a Lleida i gerent de la Regió Sanitària, Rosa Maria Pérez, va obrir la trobada destacant “el paper transmissor de l’atenció primària per arribar a les famílies, en un acte d’altruisme com és la donació, que no es pot comparar amb cap altre.” En el mateix sentit, la coordinadora de trasplantaments de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, Mariona Badia, va assegurar que “l’atenció primària té un vincle amb els pacients que a l’hospital no tindrem mai; teniu l’oportunitat de parlar de moltes coses i d’explicar amb temps aquesta oportunitat que suposa ser donant. Així, si la persona ha deixat constància de la seva voluntat, per nosaltres és molt més fàcil en el moment d’entrevistar la família”. 

Segons el director de l’OCATT, Jaume Tort,“les negatives familiars ens estan canviant i encara no sabem ben bé per què. Sabem que el procés de donació canvia, que canvia el moment de l’entrevista o la notificació de dades, però també canvia la societat; i aquí es on la primària ens podeu ajudar."

En la part de debat, Paquita Toribio, malalta renal i metgessa de família i comunitària de l’ABS Alfarràs-Almenar, va destacar la necessitat d’oferir suport emocional a les persones trasplantades o que estan a l’espera d’una donació. “L’atenció nefrològica és molt exhaustiva i et fan un gran seguiment, però tenim un repte amb la part emocional i psicològica, tant del malalt com de la família. Oferir suport emocional en aquest procés és fonamental, tal com es fa en altres malalties com el càncer.” Per això, diu, “per la meva doble condició, sempre intento donar als meus pacients seguretat i confiança per treure’ls angoixa. Però a consulta tenim una assignatura pendent amb la donació, perquè ens costa parlar de la mort.”

Antoni Plana, metge de família i comunitària de l’ABS Balàfia - Pardinyes - Secà de Sant Pere de Lleida, va lamentar la manca de formació dels sanitaris de l’atenció primària en final de vida. “Pensem en qualitat de vida, però no en final de vida perquè a les universitats no ens formen, i això ens genera pors. Per això, campanyes específiques d’informació i sensibilització ens ajudarien a orientar les persones que venen a la consulta.”

Com a infermera de l’ABS Onze de Setembre i presidenta del Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida, Mercè Porté, assenyalava que “a través de l’eutanàsia, els pacients complexos o les voluntats anticipades, comencem a veure cada cop més processos relacionats amb la mort i així podem introduir la donació.” A més, Porté ha recordat l’existència de la figura dels referents de benestar emocional de l’atenció primària per tal de reforçar el suport emocional als pacients. 

Des de l’àmbit del treball social, Rosa López, referent de treball social de l’EAP Balaguer, va subratllar que cal aprofitar l’increment de documents de voluntats anticipades per captar persones que vulguin donar. “Molta gent no sap que hi ha la possibilitat de triar si volen ser donants, i nosaltres aprofitem l’avinentesa per donar la informació. Hem d’amplificar la informació i la formació per captar donants.” 

La sessió va finalitzar amb la història personal d’una persona trasplantada i d’una persona donant. 

Activitat de donació i trasplantament a Lleida 

L’any 2024, a Catalunya es van realitzar 1.344 trasplantaments d’òrgans, que representen una mitjana de 3,7 intervencions al dia. A la Regió Sanitària Lleida es van registrar 13 donacions i 6 negatives familiars.En paral·lel, van tenir lloc 66 trasplantaments d’òrgans, 48 d’ells renals, 11 hepàtics, 4 pulmonars i 3 cardíacs. A finals d’any, 76 lleidatans i lleidatanes seguien en llista d’espera per rebre un òrgan. 

Tot i el descens de l’activitat respecte al 2023, Catalunya manté una de les taxes de trasplantaments més altes del món, amb 165 trasplantaments per milió de població (pmp).