
El Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Lleida (COILL) ha atorgat un premi i una beca de recerca en el marc de la 15a convocatòria de suport a la recerca infermera, amb l’objectiu de fomentar el coneixement científic i la innovació en l’àmbit de la salut comunitària. Ambdues iniciatives guardonades han estat liderades per professionals de l’Atenció Primària i a la Comunitat de Lleida.
Les infermeres, Blanca Mascarell Alba i Álvaro Vilela Pajaro de l’EAP Onze de Setembre han guanyat el XXXIII Premi Josep Maria Camps i Balagué d’Investigació d’Infermeria a Lleida, amb el treball “Abordatge infermer en ecografia clínica per al cribratge de la sarcopènia a l’Atenció Primària”. L’estudi valida l’ús de l’ecografia clínica com a eina per detectar i fer seguiment de l’evolució de la sarcopènia en persones grans ateses a l’atenció primària. Mitjançant l’avaluació muscular del recte anterior femoral, es va comprovar una alta especificitat diagnòstica. Tot i la seva sensibilitat limitada, l’ecografia es presenta com una alternativa útil i accessible davant la bioimpedància. Aquest projecte ha rebut un premi de 2.000 euros i la inscripció al 29è Encuentro Internacional de Investigación de Cuidados.
D’altra banda, el COILL ha concedit una beca de 3.500 euros al projecte “Influència dels metabòlits del cicle de la metionina en la cicatrització de ferides”, liderat per la infermera Cristina López Alayeto, de la Unitat de Ferides Complexes d’Atenció Primària i a la Comunitat Lleida. L’estudi, de caràcter observacional, analitza la relació entre els metabòlits implicats en el cicle de la metionina i la regeneració tissular. L’objectiu és desenvolupar estratègies d’intervenció precoç per millorar el procés de cicatrització en pacients amb ferides cròniques, amb un impacte positiu en la seva qualitat de vida i en la reducció de complicacions. El projecte compta amb la participació de les infermeres Dra. Sandra Alexandre, Carme Marquilles, Dra. Iraida Gimeno, Dr. Joan Blanco i la Dra. en biomedicina Natalia Mota, i amb el suport de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) i l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida).